Як роблять жіночі колготки

Як роблять жіночі колготки

Колготи – один з найпопулярніших елементів жіночого гардеробу. Але далеко не кожна дівчина знає, як і з чого з виробляють. Наше завдання - цікаво і без складних деталей описати цей процес.

Як правило, дівчата ще в підлітковому віці відзначають високий ступінь міцності і еластичність, яку мають капронові і компресійні колготки. Подібні характеристики стали можливими за рахунок використання комбінації декількох штучних матеріалів: лайкри і поліаміду. Допоміжними матеріалами виступає неопрен, нейлон, акрил і тефлон. Як ви могли здогадатися, природні тканини у вигляді бавовни або льону не застосовують під виробництві колгот. Інакше вони б не відводили вологу, не утримували форму і з часом втрачали еластичність.

В'язання колгот

Технологічний цикл виробництва цього елемента нижньої білизни складається з декількох складних етапів. Але людина в автоматизованому процесі бере участь далеко не скрізь - багато завдань покладено на сучасне обладнання. 

Процес в'язання відбувається з сировини - поліаміду, еластану та інших тканин (залежить від моделі колгот). Спочатку мотки тканини білі. Матеріал забарвлюється вже безпосередньо після в'язки в готовому виробі. Звідси і виходять чорні, тілесні і навіть кольорові моделі.

Використання поліаміду в виробничому процесі необхідно. Якщо замість цієї штучної основи додавати бавовна або інший природний матеріал, то колготи не мали б міцності. Вони б рвалися при першому зіткненні з гострим предметом і швидко б втрачали форму. А завдяки еластану цей формат панчішних виробів впевнено тримає форму навіть після багаторазових прань і тривалого носіння. Колготки теплі жіночі в'яжуться з додаванням бавовни або синтетичної основи. Вони мають більш високу щільність, але конструктивно нічим не відрізняються від тонких моделей.

Перший етап процесу в'язання на сучасних машинках - формування двох довгих циліндрів без шва. Це і будуть згодом дві половинки майбутніх колгот. А раніше це робилося вручну. Відразу в'язали трапецієподібну заготівлю, яку згодом зшивали і ушивали до потрібних розмірів. Звідси і утворювалися шви, які зараз стали лише елементом ретро-моделей колгот і панчіх.

А зараз шов на колготах - це просто малюнок (якщо є), так як в'язка відбувається на круговязальних машинах. На них технологічно шви не можуть вийти. За рахунок цільної структури сучасні колготи виходять дуже міцними.

Заготовки у вигляді двох циліндрів після обробки в спеціальному чані надходять на автоматичне зшиті. На цьому етапі беруть участь оператори, але вони лише задають правильний напрямок в верстатах. Зшиті речі потрапляють на забарвлення і подальшу сушку і упаковку. Для виготовлення однієї пари колгот потрібно всього 1 день. І за одну робочу зміну велике виробниче підприємство може виготовити кілька десятків тисяч панчішних виробів.

На всіх етапах виробництва працюють контролери, які стежать за дотриманням технології. Їх завдання - переконатися в тому, що фарбування, прошивка, упаковка і сушка проходять правильно, без збоїв. Перед запаковування вже забарвлених колгот речі ще раз перевіряються на наявність пошкоджень. Це гарантує відсутність шлюбу.

Цікаві факти

  • На одну пару колгот знадобиться до 9 кілометрів пряжі (того чи іншого матеріалу);

  • В середньому для створення однієї пари колгот потрібно до 2-х хвилин часу роботи сучасного верстата;
  • Участь людини в в'язанні не потрібно - оператор тільки змінює пряжі;
  • Для створення однієї «труби» колгот працює понад 1000 голок;
  • Спочатку заготовки не еластичні, але потім в спеціальному чані під впливом пари і тиску вироби стягуються і приймають більш щільну форму.